Beleid en doelstelling

Inleiding

Stichting Galgo’s La Linea (GLL) is een non-profit organisatie die als doel heeft de verwaarloosde, mishandelde en achtergelaten galgo’s in het Spanje, met name in het asiel Prodean La Linea, te helpen een dierwaardig bestaan te leiden.
Met ingang van januari 2024 is GLL ook andere honden uit het asiel van Prodean La Linea gaan bemiddelen, met name de podenco’s. In 2025 zal dit nog wat worden uitgebreid.

GLL doet dit vooralsnog d.m.v. bemiddeling bij het zoeken naar betrouwbare opvangadressen en adoptiegezinnen. Door uitgebreide voorlichting, overleg en advies zoekt GLL naar de beste combinatie van mens en hond.
Tevens ondersteunt GLL het team in Spanje middels hulp bij hun werkzaamheden in het asiel en om de plaatselijke bevolking meer bewust te maken van het dierenleed en hoe om te gaan met dieren.

GLL doet dit belangeloos en op vrijwillige basis. Zij is officieel opgericht op 28 juli 2022 en komt voort uit het initiatief van een groep vrijwilligers die zich vanaf 2005 al inzet voor de zwerfhonden in Spanje.
GLL bestaat momenteel uit 2 onbezoldigde bestuursleden (voorzitter en penningmeester/secretaris) en een kleine groep (buitenlandse en Nederlandse) vrijwilligers.

Missie en Doelstelling

  • Het helpen van de galgo’s espagnol en greyhounds, zo ook de podenco’s en andere honden in Spanje, zodat deze een dierwaardig bestaan kunnen leiden;
  • Het genereren van (verworven) gelden ter verbetering van dit bestaan;
  • Het bieden van directe hulp aan het team ter plaatse;
    (bijv. middels werkzaamheden, voorlichting m.b.t. sterilisatie/castratieprojecten etc., om zo de plaatselijke bevolking bewust te maken van het dierenleed)
  • Het mogelijk maken van een betere leefsituatie voor de honden door te bemiddelen bij plaatsing in een goed thuis;
  • Het beperkt opvangen van honden met als doel het socialiseren en tenslotte bemiddeling bij het vinden van een goed thuis.

Doelgroep

Onze doelgroepen bestaan uit:

  • Mensen die een hond willen adopteren uit het buitenland;
  • Mensen die ons willen ondersteunen en bijstaan d.m.v. tijdelijk een hond op te vangen;
  • Mensen en organisaties die zich samen met ons willen inzetten voor een dierwaardige leefsituatie van de honden in Spanje.

Werving van financiële middelen

GLL is een non-profit organisatie, gedragen door enthousiaste vrijwilligers. Onze financiële middelen komen voort uit:

  • Bemiddelingskosten voor de honden die in Nederland worden geplaatst;
  • Incidentele en periodieke donaties;
  • Het vragen van donaties en sponsoren voor specifieke projecten (bijv. sterilisatie/castratie, operaties e.d.);
  • Het verkopen van de nog in voorraad zijnde webshopartikelen bij adopties (riemen, halsbanden en antivlucht tuig);
  • Legaten en schenkingen.

Hoe verloopt een adoptie

Plaatsing van een hond in Nederland gebeurt alleen met honden die zich kunnen aanpassen als huishond. Natuurlijk zal er sprake zijn van een “rugzak(je)”.
Zo ook kan het voorkomen dat er sprake is van een (licht) lichamelijk mankement.
Wij gaan regelmatig naar het asiel in La Linea toe om daar de honden te observeren op gedragskenmerken. Ook andere – niet aan onze stichting verbonden – vrijwilligers helpen ons hiermee. Zo hopen wij een goede match te vinden tussen de adoptanten en de honden.
Ook onze adoptieprocedure is hierop afgestemd.
Uiteraard volgen wij volledig de EU-richtlijnen voor het naar Nederland laten komen van honden uit het buitenland. Dat betekent dat wij voldoen aan EU-eisen op het punt van transport, gezondheidsverklaring, bloedtesten, vaccinaties, chip en paspoort.

Beheer financiële middelen

GLL beheert via een eigen ABN-AMRO bankrekening de inkomsten en uitgaven. De bestuursleden kunnen de bankrekening en inkomsten en uitgaven inzien.
De penningmeester is door het bestuur bij volmacht benoemd als enige gemachtigde om betalingen via deze rekening te voldoen. De penningmeester legt hierover verantwoording af in de bestuursvergaderingen.
Voorzitter en penningmeester zijn beiden gezamenlijk bevoegd op de bankrekening.

Alle inkomsten worden aangewend voor de uitvoering van de genoemde doelstellingen.
Per begrotingsjaar wordt een bedrag gereserveerd om onvoorziene gebeurtenissen op te kunnen vangen.

Beloningsbeleid

De Stichting GLL is een non-profit organisatie. Wij ontvangen geen subsidies en zijn volledig afhankelijk van giften en donaties. Voor de honden die wij in Nederland plaatsen, wordt een bijdrage gevraagd in de onkosten die gemaakt zijn om de honden volledig volgens de EU-wettelijke normen te vaccineren, te onderzoeken (bloed) op mediterrane ziekten, te steriliseren of castreren, te chippen en een EU-paspoort te geven en tenslotte ook de kosten voor het transport naar Nederland.

Bestuursleden en vrijwilligers ontvangen geen salaris of vergoeding voor hun activiteiten.

Verantwoording besteding financiële middelen

In een jaarlijks overzicht verantwoorden wij onze inkomsten en uitgaven over het betreffende jaar. Dit overzicht zal voor 1 juli van iedere boekjaar worden gepubliceerd.
Deze financiële verslagen plaatsen wij op onze website www.galgoslalinea.nl

Activiteiten 2024 en 2025

Activiteiten in 2024 hebben zich vnl. beperkt tot:

  • Huisbezoeken; vrijwilligers die bij eventuele opvanggezinnen of adoptanten de leef- en woonsituatie gaan bekijken of deze passend is voor een hond;
  • Aankomsten van honden uit Spanje;
  • Het onderhouden van een stukje “nazorg” na een bemiddeling en adoptie;
  • Het beheren en onderhouden van social media, zoals website en facebook. Dit is dagelijks werk voor de vrijwilligers;
  • Het verkopen van de nog aanwezige webshopartikelen;
  • Het proberen te vinden van sponsoren en donateurs, d.m.v. aanschrijven en bezoek brengen ter plekke;
  • Het meerdere malen per jaar bezoeken van het asiel La Linea (voor eigen rekening) en zodoende de galgo’s en podenco’s aldaar in kaart te brengen en een goede karakterbeschrijving en foto’s en video’s opstellen, alsmede het inkopen ter plaatse van voer en medische (verzorgings-) artikelen en hulp geven bij de verzorging van honden aan het team Spanje.

Activiteiten voor 2025 zullen grotendeels gelijk zijn aan de activiteiten van 2024, mogelijk met een kleine uitbreiding voor wat betreft opvang en adoptie.

Jaarverslagen

Statuten

Bekijk Statuten